[ home ]
 
Reisberichten  
Hieronder af en toe een update van ver weg!
  Reisbericht
50) B&E
Over een dag of vier zullen we onze reis voortzetten met een doorlopend verblijf in subarctisch Nederland! Ach, vijf maanden zon gaat ook vervelen hoor (niet echt maar dat is wel leuk om te lezen voor achterblijvers denk ik.)

Over een paar dagen dus de reisberichten live en direct voor de liefhebbers. Daarom nu heel kort en bondig onze activiteiten van de laatste weken Australië:

ZEILEN: Whitsunday Islands zijn prachtig, niet veel echt gezeild maar wel veel echt plezier gehad;

LAGOON: We zijn het nu al een paar keer tegengekomen: een kunstmatig strand aan een kunstmatige lagune, met alles d'r op en d'r an (uiteraard ook weer gratis bbq's). Beter dan het strand, lekker dus om een paar dagdeeltjes aan te spenderen!;

DUIKEN: Door oortechnische problemen kon Bar helaas de cursus niet voltooien. Gelukkig merkte ze 't op tijd dus geen oorpijn of -schade en geen ellende met annulering enzo. Erg jammer, want duiken is erg hip, vooral als het bij Great Barrier Reef kan, dat wordt beschouwd als een van de mooiste koraalrifplekken. Geen haaien gezien helaas, wel turtles en ander mooi zwemmend spul waar je een lekker soepje van kan trekken.

De komende dagen gaan we via Singapore huiswaarts. Uitnodigingen voor boerenkool-met-worstparties, pindakaassoirées en bitterbalfiëstas zijn altijd welkom!!!

Tuesday, November 11, 2003 at 01:36 Host: belair.adsl.nq.net
49) B&E
We hadden een Suzuki Vitara (hier lieflijk Suzi genoemd) geregeld om Fraser Island te berijden, maar die stond in de garage. We kregen dus met z'n tweeën een enorme Toyota Landcruiser mee, een kruising tussen een terrein- en verhuiswagen. Hip ding!

Onder een bewolkte hemel reden we de ferry op, maar zodra we aan (ei-)land kwamen was het zonnig. Dat zou gelukkig gedurende de trip niet veranderen.

Heerlijk rondgecrosst door het regenwoud (niet praktiserend regenwoud natuurlijk, het was immers goed weer) en over de stranden geracet. Fraser Island is een unieke verzameling van op zich niet unieke, maar wel mooie dingen. Het scheepswrak van de Moheno, snel stromende beekjes (spaart weer de moeite van het zwemmen uit), Champagne Pools, waar het zeewater bij hoogtij over de rotsen bruist (en bij hoogtij is het dus geen rijden op het strand, bij gebrek aan een strand dan, dus dat maakt een heerlijke dagbesteding!) en prachtige zoetwatermeren. Vooral het meer afgelegen meer dat we bezochten, we hadden het hele strand rondom het meer praktisch voor onszelf!

Afgelopen nacht de bus genomen naar Airlie Beach. Leuk dorpie, alleraardigst hostel, maar we zijn hier voornamelijk voor de zeiltrip naar de Whitsunday Islands. Daarover over een paar dagen dus meer!

Saturday, November 01, 2003 at 09:08 Host: CPE-203-51-220-53.qld.bigpond.net.au
48) B&E
Vanuit een zonovergoten (nu niet hoor; 't is nu immers tien voor zeven 's avonds) Hervey Bay weer even een berichtje van ons! De afgelopen dagen hebben we ons voornamelijk bezig gehouden met aan het strand liggen, een surflesje (Ed; niet het natuurtalent als gehoopt maar 't ging wel aardig) en ons heerlijk ergeren aan rielekste backpackers, die, de puberleeftijd amper ontstegen, hier komen doen wat ze in Engeland, Scandinavië, Nederland of weet ik veel waar ze vandaan komen niet mogen van hun oudertjes.

Byron Bay was strand en maar een medium dorpje, Noosa Heads was erg aardig en het hostel daar toppie; een meer dan tachtig jaar oud houten en mooi gebouw, houten vloeren, veranda, hoge plafonds en ook nog eens gezelligheid.

Hier in Hervey Bay zitten we alleen om morgen naar Fraser Island door te reizen, alwaar we in een Landcruiser het ruige eiland zullen verkennen. 'Is een zandeiland, dus dat wordt nog echt leuk, dat rijden daar!

Tuesday, October 28, 2003 at 09:49 Host: CPE-203-51-222-180.qld.bigpond.net.au
47) B&E
ZON! Dat is hier in 't oosten het steekwoord! We hebben twee lekkere dagen in Brisbane gehad, errug leuke stad hoor! Veel moois in het centrum, erg mooi art gallery en het mooiste is toch wel het kunstmatige strand, inclusief nepzee, midden in de stad! Alles d'r op en d'r an, zoals sfeer, barbecues, barretjes en zelfs lifeguards! Fantastisch!

Vanochtend zijn we richting Byron Bay afgereisd. Een geinig stranddorp, dus vandaag lekker aan het strand gelegen. Morgen maar eens kijken of we bruin (barbara) of getalenteerd surfer (ed) kunnen worden!

Thursday, October 23, 2003 at 10:52 Host: CPE-144-137-72-12.nsw.bigpond.net.au
46) B&E
THE CROCODILE HUNTERS!
De afgelopen dagen hebben we in Kakadu National Park gebivakkeerd. Erg mooi, erg warm, erg vochtig, erg veel zweten maar gelukkig wel erg zonnig weer!

Alsof we er geen genoeg van kunnen krijgen hebben we wederom lekker gekampeerd. In klamboe-tentjes, heerlijk slapen met zicht op zo'n beetje alle sterren die er zijn! Het park is erg groot en er is dus ook een hoop te zien. Gelukkig zaten we in een 4WD zodat eea nog wel te bereizen was (ga dit niet doen met een gewone auto...)

Highlights: goud zoeken en ook vinden, heel veel zwemmen in plunge pools en billabongs, veel krokodillen spotten vanaf een metertje afstand, vanuit een motorbootje (geen cruise, maar zelf een driepersoonsbootje besturen! GAAF!), veel wallabies gezien, waterpythons gezien en helaas ook geroken (stuur even wat litertjes deo deze kant op svp). Eigenlijk is het enige wat we niet gedaan hebben hier lekker uitrusten; behoorlijk uitputtend allemaal hoor!

We gaan nu wat meer rielekste oorden bezoeken aan de oostkust. 'ns Kijken of Steve thuis is!

Tuesday, October 21, 2003 at 04:33 Host: pad-cache1-1.cache.telstra.net
45) B&E
OP DE CAMPING!
We zijn nu in Darwin, de nummer 1 plaats in de wereld wat betreft bierconsumptie per hoofd van de bevolking. Begrijpelijk, het is hier verrot heet! Ik ga ze zo helpen dit record vast te houden...

De afgelopen vier dagen hebben we gebruikt om van Alice naar hier te komen, in de camper! TOP! Leuk dealtje met de verhuurder gesloten, relocation, ofwel auto daarheen rijden waar 'ie nodig was. En hij was in Darwin nodig, volgende klant waarschijnlijk Wubbo Ockels die weer met een team aan de Solar Power Race meedoet (begint hier zondag)...

Vier dagen om ongeveer 1500km door de Outback te rijden, da's echt lekker hoor! Wellicht lijkt het wat saai, maar het is heerlijk om gewoon even door het niets te cruisen. Lekker sfeer te proeven bij de Roadhouses, lekker kamperen (hetgeen zeker geen creperen is in een camper met keuken en airco etc.) en lekker onderweg mooie dingen zien, zoals Litchfield National Park, Devil's Marbles, Mattaranka en Daly Waters (Sorry Donnie, je OV is weg...).

Vanavond lekker aan de BBQ en morgen vroeg naar Kakadu National Park, later meer dus!

Friday, October 17, 2003 at 06:59 Host: CPE-144-137-194-69.sa.bigpond.net.au
44) B&E
ALICE! ALICE! WHO THE XXXX IS ALICE???
Alice Springs, ofwel Alice, is een klein stadje in de outback (ofwel in het droge midden van Australië). Het dorp zelf is niet superspeciaal, edoch wel erg relaxed. Lekker hostel, goed rugby kijken in de pub (WK!), veel gezelligheid en heel veel te doen in en om dit dorp!

Vanuit hier zijn we drie dagen op een tour geweest, om King's Canyon, Kata Tjuta en Uluru te aanschouwen. Helemaal top! King's Canyon: hele grote kloof en veel natuur, lekkere plek voor een flinke wandeling. Kata Tjuta (voor niet-kenners: de Olga's): erg mooie groep megarotsen van mooi rood steen. Uluru: wat moet ik over deze grote rooie vrind zeggen? Superindrukwekkend! We waren bang dat het niet veel meer zou zijn dan op de honderdduizenden foto's die van deze steen bestaan, maar dat is het dus wel. Net als bij Machu Picchu in Peru waren we hier totaal overdonderd!

De tour reed ons niet alleen naar deze dingen toe, er was ook overal uitstekende uitleg van gids Sparrow. We weten dus meteen ook weer een stuk meer van geologie (Australië is het oudste continent!), natuur (woestijn is hier deels begroeid), Australië en zijn inwoners etc. Ook leuk: we sliepen buiten! En met buiten bedoel ik buiten, in swags. Een swag is een kruising tussen een tent en een slaapzak, waarin je enigszins beschermd kan pitten. Top om bij het wakker worden direct de sterren te aanschouwen! Lekker rond het kampvuur slapen!

Voorts hier bij Alice: lekker fietstochtje naar Simpsons Gap, door Western Macdonnel Ranges gemaakt. Wallabies gespot (waarom noemen ze de Australische rugby'ers naar een beestje van nog geen 50 cm???) en natuurlijk de flying docters!

Morgen de campervan in, op naar Darwin!

Monday, October 13, 2003 at 07:09 Host: CPE-144-137-204-24.sa.bigpond.net.au
43) B&E
G'dag maat!
Na een behoorlijk lange reis van Bolivia, Via Santiago de Chile en Auckland, naar Sydney, zijn we nu eindelijk aan het genieten van Australië! Fantastisch hier in Sydney!

Het is hier redelijk eenvoudig de dagen te vullen. De sfeer die hier in de stad hangt is top, de harbour bridge en Opera House zijn in 't echt nog indrukwekkender dan op de bekende plaatjes, de Australiërs zijn behoorlijk vriendelijke mensen, shoppen is hier alleraardigst, de prijzen zijn redelijk binnen proporties, Tooheys New is erg lekker, hostel is top (thanks Donnie) etc. etc..

Vandaag zijn we met de ferry naar Manly Beach gegaan; dat strand was lekker en de ferry zo mogelijk nog leuker. Vooral de terugweg, in het donker, was prachtig; wat een skyline!

De komende weken kun je dus gerust mooie verhalen verwachten hier; over Uluru, pubs, het wereldkampioenschap rugby, de olga's en ander moois!

Saturday, October 04, 2003 at 14:17 Host: YHA.dsl.etalk.net.au
42) B&E
Alles is dus nog goed gekomen met onze reis Cusco-La Paz. Mede door een voorkeursbehandeling bij de tour office, de medewerkster gaat komend jaar in Utrecht wonen en wil vast wat vrienden daar hebben denk ik. Da´s haar gelukt!

Gisteren was het dan zover; ´world´s most dangerous downhill ride´ oftewel lekker mountainbiken. Waarom het zo gevaarlijk is? Is het vanwege de daling van 4800 naar 1300 meter? Of vanwege het feit dat het een zand- en rotsweggetje is van doorgaans zo´n drie meter breed? Of dat er veel op- en neergaand (vracht)verkeer is? Of is het toch omdat aan de ene kant van de weg de rotsen ver omhoog gaan, en aan de andere kant van de weg het ravijn van zo´n 500 meter diep lonkt???

Een heerlijk fietstochtje dus, hoge snelheid, adembenemende uitzichten en constante adrenalinestromen. Een heerlijke manier om uitgeput te raken!

Op de terugweg werden we nog verrast op een sneeuwbui, één waar ze in Tiroler wintersportdorpen jaloers op zouden zijn. Voor ons betekende het hooguit een wat langdurige terugreis naar La Paz...

Het is nu maandagochtend en over een paar uur zitten we uren en uren in het vliegtuig op weg naar Sydney. Zuid Amerika zit erop voor ons, althans voor nu. We komen wel terug als het negatieve reisadvies geschrapt wordt!!! (zie http://www.minbuza.nl -> reizen en landen -> reisadviezen -> bolivia)

Volgende keer alles over Barbies, Eskies en andere Australische eigenaardigheden!

Monday, September 29, 2003 at 15:19 IP: 200.87.115.224
41) B&E
Na de Incatrail leefden we zeker nog in de nageniet-roes. ´s Avonds zijn we met onze nieuwe Zwitserse vrienden een hapje gaan eten en daarna de Ierse pub ingegaan (ja, we zitten echt helemaal in de Peruaanse cultuur hè.) Erg gezellig weer en erg laat ook. Maar we hadden dan ook onze overwinning op de Incatrail te vieren!

Na lekker lang te hebben geslapen, werden we uit onze roes wakkergeschud door berichten over een staking met roadblocks in Bolivia. Shite! We zouden die avond naar Copacabana in Bolivia gaan met de bus, dat konden we dus wel vergeten... Plan B: de volgende dag met de bus naar Puno (aan de Peruaanse kant van Lago Titicaca) en daar een dagje genieten, om vervolgens weer terug te gaan naar Cusco om het vliegtuig naar La Paz te gaan.

Dat lukte! Begin van de middag kwamen we aan in Puno. Helaas kregen we daar de mededeling dat er de volgende twee dagen ook in Peru stakingen zouden zijn en de bussen niet terug zouden rijden. Als we zaterdag in Cusco moesten zijn, en dat moesten we, zouden we direct weer terug moeten. En zo waren we ruim 13 uur onderweg en waren we uiteindelijk op dezelfde plek als waarvandaan we vertrokken...

Vandaag weinig gedaan. We zitten hier gewoon te wachten eigenlijk. Wachten op het bericht dat we zaterdag kunnen vliegen (we staan hoog op de wachtlijst). Lekker frustrerend allemaal, maar goed de zon schijnt weer en wachten op een terras in de zon is toch leuker dan elders... Later meer!

Thursday, September 25, 2003 at 22:54 Host: client-200.106.95.20.speedy.net.pe
40) B&E
INCA TRAIL - MAKUMBA!
De Inca Trail moest het hoogtepunt van onze reis worden, maar werd meer! Een fantastische ervaring! Bijna alles was super, het lopen, de omgeving, Machu Picchu, het eten, de groep...

Op dag 1 vertrokken we na het ontbijt met de bus naar ´kilometer 82´, het startpunt. Door wegwerkzaamheden werd dat ´kilometer 80´, ergens op 2350 meter. Een aardige wandeling langs diverse incaruïnes, eindigend op zo´n 3000 meter alwaar onze tentjes al klaar stonden. Een gezellige campingsfeer en een uitstekend diner; hoe is het mogelijk om in een kooktentje zo een culinaire hoogstandjes te brouwen???

´s Avonds was eigenlijk het enige minpuntje van de incatrail, toen reisgenoot Mike een epileptische aanval kreeg... We hadden niet verwacht onze verpleegkundige danwel BHV-kennis te moeten gebruiken, maar helaas... De beste vent bleek (achteraf) danig acute hoogteziekte te hebben waardoor en oedeem in zijn hersenen was ontstaan. Hij moest dus terug om naar de dokter te gaan. Behoorlijke domper op de feestvreugde natuurlijk, vooral voor hem...

Dag 2 wordt de zwaarste dag genoemd, deze dag wordt er ruim 1200 meter gestegen op een afstand van 12 kilometer. Wel heel leuk om eerst door het regenwoud te lopen om vervolgens op de ´dead woman´s pass´ (op z´n Noordiers: ´fat woman´s ass´) boven de boomgrens uit te komen! Goed voor de sfeer: we kregen hier wat sneeuw te verwerken!

Nog niet uitgeput kwamen we bij ons tweede kamp aan. Redelijk vroeg nog, want ondanks dat ´t best zwaar was, was de uitputtingsgrens zeker nog niet bereikt. Nog maar even naar een incaruïne gelopen dus. Mooi uitzicht!

De sfeer werd steeds beter! We hebben het getroffen met onze reisgenoten, het kamperen op hoogte werd een waar festijn. ´t Was daar als een goede kroegavond, zij het zonder alcoholische versnapering, da´s immers niet zo gezond op die hoogte...

Dag drie: terug naar 2400 meter, 16 kilometer dalen. De regen die ons in onze tent bang gemaakt had, was om 6.00 uur verdwenen en wederom werden we met Coca thee (JA de inca´s en nu de peruanen drinken thee van, en kouwen op, de cocabladeren. Neen, dit is geen drugs, met zo´n kilo bladeren en een chemisch truukje valt dat er wel van te maken) gewekt. Lekker wakker worden hier hoor (wakker waren we vaak al want kamperen is creperen) met die thee en met een topontbijt daarna!

Ondanks dat vandaag vooral bergaf was, was deze dag er één van de zware soort. Voeten en knieën kregen het nogal te verduren en er zaten een aantal nogal saaie stukken bij. Gelukkig was er bij aankomst een beloning: een warme douche! Eindelijk de zweetkorsten van ons afkrabben onder een ferme straal warm water! Oh, wat lekker! Tja, dat geloop met rugzak zorgt nogal voor wat transpiratie...

De primitieve tijden waren over; ´s avonds konden we gewoon de bar in voor een klein feestje. Zoals het hoort op reis. Daar waren we aan toe! Gelukkig was het om elf uur afgelopen met de pret, want anders was ik zowaar nog zwaarder aangeschoten geworden, en erger, hadden we de volgende dag niet om vier uur op kunnen staan...

Dag vier: vier uur op. Dit is overigens nog steeds de pagina reisberichten en niet een scène uit een gevangenisfilm. Opvallend genoeg was ik alweer voor de wekker wakker, en nog opvallender: fit. Na een snel ontbijt gingen Barbara, John en ik om kwart voor vijf op pad om het heilige der heiligen van Inca-Peru te aanschouwen: De eerste zonnenstralen van de dag op de Machu Picchu. WOW! Meer dan de vier dagen lopen waard. Powerindrukwekkend, powermooi.

Nadat ook de anderen waren gearriveerd kregen we nog een rondleiding door dit incacomplex. Zonder op alle details in te gaan kan ik melden dat onze eerdere twijfels over de intelligentie van de Inca´s zeker verdwenen zijn! Wat een pracht!

Voor iedereen die ooit deze kant op wil gaan, of eigenlijk voor iedereen: GA DIT DOEN! Nu kan het nog! Dit is echt super!

Thursday, September 25, 2003 at 22:41 Host: client-200.106.95.20.speedy.net.pe
39) B&E
Colca Cañon --> mooi! Kort samengevat: de condor is een prachtig beest! Met een wingspan van drie meter zweven ze op de wind; erg mooi om te zien. Jammer dat ´t aaseters en geen echte rovers zijn, dat zou ze nog stoerder maken. Maar ze blijven indrukwekkend!

Chivay is een leuk dorp, edoch koud met een kapitale K. De hot springs waren dan ook geen luxe maar noodzaak... Grappig hoor, beetje in een buitenbad hangen terwijl de buitentemperatuur die van een koelkast nadert...

Het eten was lekker maar voor de rest was het restaurant niet om over naar huis te schrijven. Dat doe ik dus ook niet. Daarna snel thermo-ondergoed, twee t-shirts en broek aan en onder de vier lagen wol!

Voorts rond de Colca Cañon (de ñ zit hier gewoon op het toetsenbord!): door de inca´s aangelegde terrassen. Helaas niet om terrasje te pikken, maar voor de landbouw. Dit geeft het landschap een apart en mooi aanzicht!

We zitten inmiddels alweer een paar dagen in Cusco, een erg mooie stad dus het is goed toeven. We zijn hier om te acclimatiseren voor de Inca Trail, al is de stad zelf ook al top! We hebben onze tijd hier dus goed gebruikt om wat rond te lopen, de terrassen te checken (dit keer niet voor de landbouw) en een leuke route met vier incaruïnes te lopen. Overigens zijn die ruïnes niet echt mooi of indrukwekkend ofzo. Wel geinig, maar in 500 jaar is er maar weinig van overgebleven. Hopelijk worden we bij Machu Picchu verrast op een mooier exemplaar!

Vandaag hebben we een paragliding-tochtje gemaakt! GAAF! Op 3600 m. ren je een veldje af, na een paar stappen werden we al de lucht ingetrokken door de parachute, een gevaarte van ruim tien meter breed. Zo´n kwartier later maakt een zachte achterwerk-landing (gelukkig waren we uitgerust met een groot kussen!), 900 meter lager, een eind aan de vlucht. Veel te snel natuurlijk, want het uitzicht op de Sacred Valley was adembenemend!

Vanavond naar de briefing voor de Inca Trail, morgenochtend om zeven uur begint het feest! Over een paar dagen dus hopelijk weer goed nieuws uit Peru!

Friday, September 19, 2003 at 00:20 IP: 200.60.137.66
38) B&E
We zitten alweer even in Arequipa en het is een heerlijke stad om aan de hoogte te wennen! Prachtige Plaza de Armas met kathedraal en alles, leuk, lekker en voor weinig eten hier en een gezellige reunie gehad met Jens, die we eerder in Quito tegenkwamen.

Eén van de mooiste dingen hier is het museum waar Juanita ligt, waarbij opgemerkt moet worden dat Juanita niet een gevallen museummedewerkster is, maar een mummie. Ze werd zo´n vijfhonderd jaar geleden door de inca´s geofferd aan de berg, ofwel op 6000 meter doodgeknuppeld en begraven met allerlei andere offers (keremiek, goud etc.). ´t Is minder barbaars als het klinkt hoor, hoort bij de cultuur hè! Nu ligt ze in een warm bedje van min twintig graden tentoongesteld en ze door die temperatuur, zelfde als bovenop de berg, ziet ze er nog aardig uit. Geen bedreiging voor Barbara hoor, maar de huid en veel kleding is nog intact etc.. Erg apart om te zien!

Later meer over bijv. onze trip naar de Colca Cañon. Rest me nog te zeggen dat we eindelijk de CD van Thalia hebben gevonden.

Thursday, September 11, 2003 at 01:10 IP: 200.106.9.74
37) B&E
De busreis (-zen) Huaras-Nasca was een ware beproeving. Vandaar dat we de eerste dag maar eens lekker rustig aan gedaan hebben, wat gezwommen, de nodige aandacht aan onze teint gegeven etc.

De Nascalijnen zijn top! Meer dan 2000 jaar geleden vonden de ´oude Nasca´s´ het nodig om allerlei figuren en geometrische lijnen op de woestijnbodem te maken. De meeste liggen er nog aardig bij en nog steeds weet niemand helemaal waar de afbeeldingen voor dienen. Religieuze of geologische redenen, of heeft Erik van Daniken gelijk met zijn buitenaardse wezens???

In ieder geval was het fantastisch om het te bewonderen vanuit de lucht. In een Cessna, een ´vierzittertje´ (leuk voor jou mam!) vlogen we over dit deel van de woestijn heen en genoten we van de afbeeldingen (tot een paar honderd meter groot), vooral de aap, de condor en de kolibri waren indrukwekkend! Voor dit soort vliegtuigen geldt overigens de ´niet-ontbijten-waarschuwing´. Gelukkig hebben we alles zonder problemen overleefd.

Verder in Nasca: Cementario Chauchilla (oude Nascabegraafplaats waar de mummies goed zichtbaar in de familiegraven zitten), wat Nascaruïnes (tja, oud hè?!) en de aquaducten (slimme vogels die oude Nasca´s).

We zitten nu in Arequipa, alwaar we vanmorgen een abdijencomplex hebben bezocht. Vooral het gebouw / de gebouwen waren erg mooi, leuk hoor al die kleurigheid, zeker met een blauwe lucht en felle zon erboven! O ja, hadden we al gemeld dat we vanaf Ecuador eigenlijk alleen maar zon en warmte hebben gehad???

Sunday, September 07, 2003 at 23:36 IP: 200.106.9.117
36) B&E
HUARAZ II
Vanmorgen zijn we naar de berg Pastoruri gereden, die ligt ook weer in een National Park. Erg mooi, maar daar kwamen we dit keer niet voor. Na een klim naar zo´n 5100-5200 meter wachtte ons het ijsklimmen op de gletsjer! En dat ijsklimmen, dat is dus echt fantastisch! Met twee ´ijs-bijlen´ en spikes onder de schoenen kun je jezelf naar boven werken, een bezigheid die veel voldoening geeft. Het zicht op de gletsjer daarna is een uitstekende beloning hiervoor!

Morgen gaan we naar Nazca, de lijnen zien etc. Later meer!

Tuesday, September 02, 2003 at 02:16 Host: client-200.106.102.137.speedy.net.pe
35) B&E
HUARAZ
Na Trujillo zijn we doorgereisd naar Huaraz, iets meer in de hooglanden en iets toeristischer ingesteld. Toch moet het dorp het niet van de eigen schoonheid hebben maar meer van de omgeving! Wellicht komt dat doordat ´oude charme´ hier een beetje ontbreekt vanwege de aardbeving van 1970, waarbij 90% van de stad platging, en ongeveer de helft van de bevolking...

We zijn naar het dorpje Yungay geweest, waar het er nog erger aan toe is gegaan toen. Bij de aardbeving ontstond een lawine die het dorp onder een laag van vier meter gruis heeft gelegd. Op een fractie na was de gehele bevolking omgekomen en alleen het topje van de kerktoren stond nog overeind. Heel raar om over 18.000 overledenen te lopen daar, indrukwekkende plaats...

Vrolijker: de heuse Peruaanse seniorentour bracht ons ook bij Parque Nacional Huascarán, alwaar de hoogste bergtop van Peru (en de tropen) ligt (ongeveer 6750 meter hoog; hier raasde eerdergenoemde lawine vanaf...) Prachtig, om in ´de tropen´ opeens sneeuw op een berg te zien liggen. Weliswaar hoog, maar toch...

Gisteren zijn we een aardig eind gaan lopen, naar een Wari-ruïne (Wari: voor de Inca´s, na de Chavin-beschaving) ergens op de berg achter Huaraz. Leuke kleine ruïne, tja, oud hè! De wandeling, zowel bergop als bergaf, was ook erg plezant. O ja, als je een berg af moet, zoek stromend water en loop stroomafwaarts.

Tuesday, September 02, 2003 at 02:10 Host: client-200.106.102.137.speedy.net.pe
34) B&E
De trip naar de Galapagos Archipel zit er op... Helaas, want die had veel langer mogen duren. Het is echt prachtig daar en het heeft ons meer verrast dan voorspeld in de boeken!

De wildlife count is weer danig bijgewerkt nu. Al zijn de meeste dieren daar niet echt wild, in de zin van ze zullen je niet aanvallen en ook niet bang voor je zijn. Vooral de zeeleeuwenpuppies op het strand waren erg nieuwsgierig en wilden constant met je spelen. Ook tijdens het snorkelen bleven ze spelen, door aan alle kanten vlak langs je heen te zwemmen. Geweldig, soms alleen even schrikken om opeens een grote zeeleeuw vlak naast je te zien!

Maar er zijn daar niet alleen zeeleeuwen! Ook hebben we tussen pinguins, zeeschildpadden, haaien, sting rays, kleurrijke en exotische vissen en zeesterren gezwommen. Ed prijst zich gelukkig dat hij een octopus heeft gezien!

Naast zeeleven zijn er ook op de eilanden veel aparte beestjes. Erg indrukwekkend waren de enorme landschildpadden (tussen de 125 en 250 kg bij volwassenheid), de blue-footed boobies (= een vogel), fregatvogels (waarvan de mannetjes om de chicks te lokken een enorme rode ballon onder hun snavel op kunnen blazen), pelikanen, flamingo´s, land- en marineleguanen, lava lizards en ook op het land veel zeeleeuwen en zeehonden!

Het landschap op ieder van de eilanden verschilde dag en nacht met de andere. Van gitzwarte lavavelden tot gele, rode en zwarte stranden, van onbegroeid land tot vruchtbare bodem. Per eiland verschilt de dierenpopulatie ook, dat had Darwin goed begrepen!

Over de boot, de groep en het weer kunnen we ook al kort zijn: top! Kortom, de vijf dagen op zee waren het geld meer dan waard!

Momenteel zitten we in Trujillo, Peru, de reis over de grens van Ecuador is lekker vlot verlopen, in tegenstelling tot de waarschuwingen hierover van medereizigers en Lonely Planet. Zonder heen en weer rijden tussen grensposten etc. kregen we netjes de nodige stempels, zonder smeergeld neer te hoeven leggen!

Binnenkort meer over Peru!

Thursday, August 28, 2003 at 21:53 Host: client-200.60.207.31.speedy.net.pe
33) B&E
We zijn nu een paar dagen in Cuenca. Een prachtige stad om lekker rond te lopen en sfeer te proeven. Veel leuke mensen ook hier!

Eergisteren hebben we, samen met een Engelse jongen, die we kennen uit Quito, en twee Amerikanen, een Parque Nacional (El Cajas) bezocht. Prachtig en apart, dat de natuur in Ecuador in alle landstreken enorm verschilt van elkaar. Iedere keer dat we het beleven zien we weer iets volkomen nieuws! Dit park ligt op groote hoogte en de begroeing bestaat dan ook uit een niet heel groot aantal wel heel sterke planten. Overigens lukte het ons om, via bus en lift in een truck, het park gratis binnen te komen. Voor de ethici: we maken het in Nederland wel goed hoor, er is vast wel een goed doel in Ecuador!

In het park hebben we gevist. Klinkt niet zo indrukwekkend, maar ´vliegvissen´ is zeker wel een leuke bezigheid! Toch maar eens een werphengel aanschaffen! Barbara had wederom snel beet, Edwin niet zo. Uiteindelijk hadden we gelukkig beide wat gevangen, toen Josh (één van de Amerikanen) een joekel van een Zalm aan de haak sloeg. Meenemen natuurlijk, ´s Avond hebben we er van gesmuld!

We konden de vis schoonmaken bij Ecuadoriaanse vrienden van Josh, we werden ook uitgenodigd om daar te eten. Super! Powerverse zalm, zelf schoongemaakt, door een superkok klaargemaakt. En dat alles bij en met superaardige mensen!

Gisteren leek de glorie van de dag ervoor niet te kunnen evenaren. Rustig dagje dus. Maar... Zo zit je te denken hoe rustig het dagje is, een paar momenten later sta je ´Guantanamera´ te brullen in een microfoon in een karaokebar! Wat kunnen dingen toch leuk worden als je het centrum een eindje uitloopt!

Tuesday, August 19, 2003 at 15:55 IP: 207.13.118.4
32) B&E
Baños was erg leuk. Het dorp zelf is licht aan de toeristische kant (yes! Wienerschnitzel!) maar er zijn daar leuke dingen te doen!

We hebben wederom de mountainbike gepakt en zijn richting Puyo (60km verderop) vertrokken. Het eerste deel van de weg heet ´avenida des cascades´ en voert langs een aantal mooie watervallen. Dit deel was downhill en niet bestraat, dus erg hip. Boven de tweede waterval liepen twee bruggen, ongeveer 30 meter hoog. Hier was het tijd voor een hip intermezzo: Pendula Jump! Gezekerd aan een touw aan de ene brug, spring je van de andere af. Na een adrenalinekickgevende edoch korte vrije val bungel je dus, als een pendule, onder de brug. Alsof je over de waterval vliegt; erg gaaf!

De fietstocht verder naar beneden was erg leuk, helaas waren er tegen de belofte van de fietsverhuurder in toch ook flink wat lange stukken steil omhoog. De aankomst in Puyo was dan ook later dan gepland...

De volgende dag zijn we wederom gaan raften. Dit keer was de rivier iets wilder en de raftervaring dus wat hipper. Vooral toen de boot ´flipte´, ofwel omsloeg door een iets te onneembare rapid, kregen we het gevoel nu echt met raften te zijn begonnen. Als er mensen zijn die interesse hebben om na onze reis richting een wilde rivier in Europa af te reizen...

Van Baños gingen we de volgende dag naar Riobamba, een weinig speciale stad waarvandaan de trein naar Alausí en ´Nariz del Diablo´ vertrekt. En die trein was wel speciaal!

´s Ochtends om zeven uur vertrok de trein en we hadden een mooi plekje op het dak (voor de kenners: aan de rechterkant.) Tussen Riobamba en Alausí was het al goed, mooie omgeving en leuk om te wennen aan het idee dat je bovenop een trein zit in plaats van erin. Bij de NS hoef je niet aan te komen met je wens voor een dakplaats, maar qua catering hadden ze ´t hier beter voor elkaar dan in NL!

Na Alausí gingen we door naar ´Nazir del Diablo´ ofwel de duivelsneus. Zo genoemd omdat dit het ´moeilijkste spoortraject in de wereld´ zou zijn, en inderdaad, toen we het zagen kregen we de indruk dat de aanleg wel eens een zwaar karwei geweest heeft kunnen zijn. De trein gaat bijzonder steil naar boven en beneden (1000 m hoogteverschil op een traject van een paar kilometer), voor- en achteruit zigzaggend over de berg. Het uitzicht was werkelijk adembenemend!

Tuesday, August 19, 2003 at 15:39 IP: 207.13.118.4
31) B&E
WELCOME TO THE JUNGLE!
Nou, die trip naar de donkere jungle was meer dan de moeite waard! We waren een beetje bang voor een iets te toeristisch stukje bos wat speciaal voor de toeristen het predikaat tropisch oerwoud had gekregen, maar gelukkig was deze angst ongegrond!

De lodge waar we sliepen kon alleen per boot bereikt worden, twee uur varen na de ingang van primary reserve Cuyabeno, helemaal in het noordoosten van Ecuador, zo´n beetje tegen de grens met Colombia en Peru. Het varen was al fantastisch, veel ´kingfishers´ en andere vreemde vogels gezien, en ook nog een kaayman gespot, en volop genoten van de ongerepte natuur om ons heen.

De lodge bestond uit wat aparte gebouwtjes, althans, vloeren met palmbladen daken, met elkaar verbonden door houten paden, allemaal op palen. We willen immers geen slangen in ons bed. Wel zaten er aan de onderkant van het dak van ons slaapgebouw twee grote harige vrinden, ofwel tarantula´s. Gelukkig hadden die meer oog voor insecten dan voor ons, anders hadden we ze nog de les moeten lezen ook en daar hadden we geen zin in... We sliepen in klamboes, lekker in de buitenlucht want muren waren er dus niet.

We hebben daar twee trekkings door het oerwoud gedaan, een indianendorp gezien (tja, gewoon wat huisjes bij elkaar en verder niets speciaals... Indianen zijn ook maar mensen!), piraña´s gevist (Barbara haalde een buitengewoon grote uit het water en ook nog twee catfishes) met vlees als aas natuurlijk, lekker gezwommen en gewoon een hele leuke tijd gehad!

We zaten in een groepje van vijf personen, lekker rustig dus! Verder waren er de gids, de kok en de bootman. Ook nog eens erg gezellig allemaal, dus ook ´s avonds hebben we ons wel vermaakt! Lekker hoor, die Ecuadoriaanse rum!

Vandaag om twee uur ´s nachts kwamen we terug, dus vandaag maar eens lekker gerelaxed. Morgen op naar Baños, daar zien we wel weer verder!

Monday, August 11, 2003 at 04:13 IP: 64.46.82.103
30) B&E
Nog even een berichtje voordat we voor een paar daagjes het donkere oerwoud ingaan!

Vandaag zijn we, voor heel even, het middelpunt van de wereld geweest. La Mitad del Mundo is de plek waar de evenaar een paar andere lijnen kruist, en, ook al ligt het monument een eindje van de werkelijke plek vandaan, interessant is het zeker! De Inca´s en andere, eerdere stammen hadden dit al vroeg in de smiezen en in de buurt zijn dan ook veel oude indianen-nederzettingen. Allemaal omdat de evenaar hier wat andere niet zichtbare en lastig te begrijpen lijnen snijdt!

We zagen vandaag het water links- en rechtsom door het putje wegstromen, ten noorden en ten zuiden van de evenaar, en we hebben een ei laten balanceren op een spijker. Raadseltje: waarom stroomt het water verschillend weg ten noorden en zuiden van de evenaar??? (onder de goede beantwoorders wordt iets leuks verloot)

Vanavond stappen we in de bus richting jungle, in de buurt van de Colombiaanse grens. We zullen wat slangen vangen voor Steve en de groeten van iedereen doen aan Pablo Escobar! Tot later!

Wednesday, August 06, 2003 at 01:45 IP: 64.46.82.100
29) B&E
QUITO
We zitten inmiddels alweer even in Quito, de leuke edoch bijzonder grote (45 bij 9 km, bijna 2.000.000 inwoners) hoofdstad van Ecuador. De stad ligt in een vallei, dus omgeven door bergen waarvan enkele vulkanen. Het wemelt hier (in de ´new town´) van de toeristen, de sfeer is alleraardigst.

Wat highlights van de afgelopen dagen:

* Raften: supergaaf! Ondanks dat nu, in de droge tijd, de rivier een beetje rustiger is dan normaal (voor de kenners: klasse 2-3 met uitschieters naar 4) was het toch erg stoer! Het was voor ons beide de eerste keer en de ´rapids´ zijn echt heel leuk om te bevaren! Daarnaast waren de guides erg tof en zaten we in een leuke groep, zeer de moeite waard dus achteraf nog gezellig met zijn allen Indiaas gegeten;

* Markt Otavalo: ongeveer 2 uur, met de locale bus, van Quito gelegen markt waar veel mooie locale handicrafts worden verkocht. We zijn er met het gezellige groepje Engelsen en een Deen van de vorige dag heengegaan en hebben ons uitstekend vermaakt. Ook natuurlijk weer wat mooie souvenirs op de kop getikt!

* Mountainbiken vanaf de Cotopaxivulkaan: dit was gisteren, dus momenteel hebben we beiden last van spierpijn en zere billen! Na een rit van 3 uur in een truck arriveerden we bij de Cotopaxivulkaan (5980m). We zijn toen vanaf 4500 naar ongeveer 4800m geklommen. Barbara had last van hoogteziekte, dus heeft het niet geheel gehaald naar de 4800m, maar Edwin heeft zich hierin kranig geweerd!

Daarna zo´n 40 km gemountainbiked. vanaf de 4500m naar beneden. Voornamelijk downhill, maar er zaten ook steile stukken omhoog tussen. Downhill was ECHT downhill met snelheden van ruim boven de 50 km per uur! We hadden gelukkig elleboog-en kniebeschermers en een helm, want we hebben beiden een goede smakker gemaakt. Omdat wij natuurlijk opgegroeid zijn met het fietsen, konden wij onze gids op sommige stukken redelijk bijhouden!

Spoedig meer over Ecuador!

Monday, August 04, 2003 at 18:19 IP: 200.24.64.2
28) B&E
VLUCHT SAN JOSÉ - QUITO
30 juli was de vlucht naar de volgende bestemming: Ecuador. Wat korte opvallendheden:

* American Airlines: inefficiënt werken, geen ontbijt, vertraging en vet betalen als je een biertje tijdens de vlucht wilt;

* Verenigde Staten: we vlogen via Miami, waar we een tussenstop maakten. Ondanks dat we zg. ´transittoeristen´ waren moesten we de douane door het land in (vonden we echt niet nodig hoor) en dus meer dan een uur wachten voor de douane, om vervolgens weer het land uit te gaan. Bij dat laatste moesten we voor de douane onze schoenen uittrekken! Je leest het goed, voor het meest vrije land van de wereld moesten wij onze schoenen uittrekken. Gelukkig mochten onze kleren aanblijven;

* eindelijk in Quito werden we vriendelijk onthaald, waren we binnen een kwartier door de douane en hadden we onze tassen. Zo kan het dus ook!

Monday, August 04, 2003 at 18:04 IP: 200.24.64.2
27) B&E
LAATSTE DAGEN COSTA RICA
Quepos en vooral het nabijgelegen national park Manuel Antonio waren fantastisch! Een lekker lange dag in het park stelde ons in staat om behoorlijk wat ´klein wild´ te aanschouwen, apen slingerend door de boomtoppen, leguanen zonnend op het strand, wegschietende krabbetjes, een dito wasbeertje, de ´kingfisher´ ofwel de bruine pelikaan die iedere duikvlucht in de zee weer een visje te pakken had en natuurlijk zagen we de tweetenige luiaard die eh... eh... helemaal niets deed! Wat een leven hebben die beestjes... 20 Uur per dag slapen, vier uur per dag rustig wat bladeren eten zonder al te veel te bewegen en eens per week de boom uit, kuiltje graven, sanitaire stop, kuil weer dicht en weer terug de boom in. Voor eenieder die nadenkt over de zin van ons menselijk bestaan: denk ook eens na over de zin van het bestaan voor de luiaard!!!

Manuel Antonio had ook strand dus ook de overige dagen hier wisten we eenvoudig te vullen. Wederom Barbara bruin en Edwin ook verkleurd!

De laatste dag in Costa Rica waren we terug in San José. Het eten was hier fantastisch, we hadden de locale specialiteit Casada, rijst, bruine bonen, wat salade en andere groenten, vis of kip en wat stukjes vlees. Dit keer bestonden de stukjes vlees uit stukjes varkenshuid, hetgeen we netjes aan de kant schoven tijdens het eten. Na het eten zagen we beide op Barbara´s bord een varkenstepel liggen, die Edwin gedurende het eten al de hele tijd had aangestaard...

´s Avonds hebben we het prachtige Teatro Nacional bezocht, waar die avond Carmen werd gespeeld door het Costa Ricaanse operagezelschap. Wow, cultuur! Het is moeilijk om te zeggen wat mooier was, de opera of het theater waar we waren. Was beide in ieder geval top!

Monday, August 04, 2003 at 18:03 IP: 200.24.64.2
24) B&E
Nou, St. Elena en Monteverde National Park waren dus inderdaad top! Sky Walk en Sky Trek gedaan; die eerste is lopen door het nevelwoud en over hoge hangbruggen door dit woud, die tweede is van een nog hipper soort: over staalkabels boven het nevelwoud glijden, soms lang (750 mtr), soms kort, soms niet zo snel maar af en toe ook met een aardig vaartje en in ieder geval telkens aardig hoog! In het begin was er redelijk goed zicht en dus zagen we de bomen onder ons erg goed, maar het werd stoerder toen het wat mistig werd (cloud forest!), omdat toen het zicht werd beperkt tot een stukje staalkabel en wat mist, met hier en daar een boom waar je rakelings langszoeft. Een erg leuke ervaring!

Die dag ook een serpentarium bezocht en we waren blij haar bewoners niet in het wild tegen te komen. Mooie beesten hoor, die slangen, maar vooral achter glas! Die avond gingen we een tour door de hidden valley doen, waarbij we een aantal engerds wel van dichtbij zagen: de tarantula, de wolfs- en de tijgerspin. En dankzij de goede gids ook nog het een en ander over de oerwouden geleerd!

Na Santa Elena gingen we naar La Fortuna, alwaar een van de actiefste vulkanen van de wereld dagelijks een paar erupties heeft. Nou, dat wilden wij wel eens zien. Vanuit de hotsprings (geheel verwarmd door de vulkaan en dus erg, erg warm), hadden we een mooi uitzicht op de vulkaan. Helaas hoe later op de avond, hoe meer bewolking, waardoor de top van de vulkaan, en dus het lava, niet meer zichtbaar was... Later vanuit de bar, gelegen in het water, hoorden we onder het genot van een bloody mary gelukkig wel het gedonder van wat erupties! Heerlijk genoten van verschillende warme baden daar...
Na nog wat meer leuks en het ontmoeten van een erg aardige Canadees, zijn we de volgende dag met de chickenbus naar Quepos (NP Manuel Antonio) vertrokken. Lange reis, 2 keer overstappen, slechte aansluitingen en een lekkere arroz con pollo in een soda (costa ricaans eethuis), zijn we uiteindelijk na 12 uur aangekomen op onze bestemming, waarover later meer...

Tuesday, July 29, 2003 at 20:55 IP: 200.9.59.10
23) B&E
Over de Copan-ruïnes kan ik kort zijn, ook al was de busrit heen en terug erg lang. Tja, het zijn ruïnes he... Vergeleken met Chichen Itza en zeker ook Tikal was het een minder indrukwekkende bedoening, maar goed, dankzij de gids wel weer wat van de mayacultuur opgestoken. Ach, om topdagen te kunnen hebben heb je ook dagen nodig die niet helemaal top zijn!

De dag erna was zeker wel top! We zouden van Guatemala City naar San José (Costa Rica) vliegen, maar bij het inchecken kregen we te horen dat de vlucht geannuleerd was. Of we ons bij het Marriot wilden vervoegen voor een ALL-IN verblijf van een dag, zodat we de volgende dag alsnog naar San José konden gaan. Nou, vooruit dan maar!

Het Marriot is uiteraard een superhotel, mooie grote kamer met balkon, 42 tv-zenders, bed van ruim 2 meter breed etc. Lunch, diner en ontbijt was inbegrepen en zeker de lunch en het ontbijt zorgden ervoor dat we onze reisbuikjes weer konden vullen met gezond en/of lekker eten! Ook was het mogelijk om wat fitness te doen en te zwemmen, ofwel we hopen dat er voortaan geen vliegtuig meer op tijd gaat!

Kwart over vier de volgende dag landden we op San José airport, een dag en een uur later dan gepland. Snel de bus in naar de stad en naar een hostel. Leuk om in het buitenland met het openbaar vervoer te gaan (ook al gaat de bus wel eens stuk en moet je overstappen op een andere...)

De eerste indruk van San José was een rommelige; lastig om hier de weg te vinden en lastig om mooie plekjes te ontdekken. Maar ja, dat was toen de schemering al was ingezet. De volgende dag in de stad rondgelopen en het bleek toch een leuk oord, nog steeds rommelig maar wel mooi.

En passant ook nog even de laatste voorronde van Costa Rica in de Copa del Oro meegepikt, op straat met veel Tico´s, Costa Rica won met 3-0 van Cuba en gaat door naar de kwartfinales. O ja, de Copa del Oro is het EK van midden- en noordamerika. Geinig hoor...

Gisteren zijn we, na nog wat te hebben rondgehangen in San José, met de bus naar Santa Elena gegaan. Een heel klein dorpje alwaar we wat stoere dingen gaan doen, vooral in de cloud forests hier. Daarover later meer!

Friday, July 18, 2003 at 20:21 IP: 200.91.80.142
22) B&E
Als twee ware negers zitten we hier, man, na een zonovergoten verblijf in San Pedro de Laguna, man, aan Lago de Atit, lan! Ofwel we zijn lekker verkleurd daar, Barbara bruin, Edwin ook verkleurd.

Met de boot kwamen we bij San Pedro aan. Leuk dorpje, leuke mensen ook daar, de meesten nog gewoon in de plaatselijke maya-achtige klederdracht.

Gisteren zijn we met een kayak het meer opgegaan en aangelegd bij een verlaten strandje aan de overkant. Twee zonnebaders op een verlaten strand, een uitstekende dagvulling!

Lago de Atitlan en omgeving is erg mooi. Ontstaan uit een enorme vulkaankrater is het nu een meer van kilometers bij kilometers, met daaromheen een aantal (niet aktieve) vulkanen. Eén daarvan, de `indianenneus` doet sterk denken aan het gezicht van een indiaan, liggend op de rand van het meer. Erg indrukwekkend!

Overigens voor de liefhebbers van een warme douche: een douche hier bestaat uit de waterpijp die uit de muur komt, met daarop een (welhaast altijd) prutserig gemonteerd elektrisch apparaatje, dat ervoor moet zorgen dat het water niet koud op het lichaam stroomt. Een waterkoker op een stokje dus, vastgehouden door de draden die ook de stroom transporteren. Het is dan ook iedere keer een waar genoegen om niet ge-electocuteerd onder de douche vandaan te stappen!

Voorproefje voor de komende dagen: Copan-ruïnes in Honduras en vliegen naar Costa Rica. Dat laatste zit niet in ons around-the-world ticket, maar het spaart 3 dagen in een chicken bus uit en dat is ons heel wat waard! Tot later!

Saturday, July 12, 2003 at 03:25 Host: UD157-138.intelnet.net.gt
21) B&E
We maken ons hier op voor een paar dagen Lago de Atitlan. Maar uiteraard laten we eerst nog even weten hoe het hier in Antigua was!

Heerlijk dorpje / stad, dat Antigua. Voorheen de hoofdstad van Guatemala, totdat wat aardbevingen en vulkaanerupties letterlijk en figuurlijk roet in het eten gooiden. Nu is het alleen nog de toeristische hoofdstad, het is hier dan ook erg mooi, veel te doen qua overdag en avond!

We hebben zondag een bezoekje gebracht aan de markt van Chichicastenango (ofwel Chichi) en onze ogen uitgekeken. De oorspronkelijke bevolking hier verkocht daar haar zelfgemaakte waren, zoals houtsnijwerk, mooie stoffen en zelfgebrande ceedees. Eindelijk hebben we Shakira op CD!

Na een leuke wandeling door de stad maandag hebben we gisteren een vulkaan beklommen. De bus vetrok om ZES UUR 's ochtends (...) maar het was het vroege opstaan en de huidige spierpijn in de beentjes meer dan waard! Erg indrukwekkend, twee uur klimmen waarvan een groot deel over lavagruis (twee stappen op, eentje terugzakken) en een zwaar rokende vulkaan. Tip: adem niet te vaak vulkaanlucht in.

We hebben hier veel met Scott (een Schot) en Chris (een Amerikaan) opgetrokken; erg gezellige lui. Zo was het mogelijk om de oud-Hollandse Vrijmibogezelligheid hier op maandag - woensdag te beleven!

Zo, nu dit ons van het hart is kunnen we met een gerust hart naar Lago de Atitlan toe, over een paar dagen meer (ik neem niet aan dat ze daar internet hebben, maar misschien kunnen we e.e.a. overseinen met tamtam ofzo)

Wednesday, July 09, 2003 at 19:55 Host: dpc6682009043.direcpc.com
20) E&B
Vanochtend na een lange rit in de nachtbus vanuit Flores aangekomen in het prachtige Antigua. Gelukkig hadden we in de bus genoeg tijd om na te genieten van het moois dat we in Tikal gezien hebben.

Tikal is een groot National Park waarin een bijzonder groot aantal bijzonder mooie Mayatempels en -pyramides (ruïnes) te bewonderen zijn. Het mooie hiervan is dat de ruïnes verspreid staan, midden in de jungle. We hebben dus niet alleen tempels beklommen en genoten van het prachtige uitzicht, maar ook hoorden we continue dierengeluiden.

Vandaag een leuk, schoon en rustig hostel gevonden in het centrum van Antigua. We zijn van plan om hier lekker te gaan relaxen en vanuit hier wat dagtrips te plannen. Voor het relaxen hebben we al een gezellige bar gevonden, cocktail tijdens Happy Hour 5 Quetzal (vertaald in het Nederlands: bijna gratis!) Wij komen hier onze dagen wel door!!!

Sunday, July 06, 2003 at 05:47 Host: UD157-138.intelnet.net.gt
19) B&E
Nou, het is gelukt hoor, Barbara heeft alweer enige dagen de 28-jarige leeftijd! We hebben dat hier bescheiden gevierd, leuk hoor! Namens Bar: iedereen bedankt voor de felicitaties per gastenboek en mail!

Vanuit Merida zijn we naar Chichen Itza gegaan; een groot Maya-complex in Yucatan. Erg indrukwekkend, vol verbazing hebben we de grote en vooral heel slimme bouwsels aanschouwd. Verbazing dat het na ruim duizend jaar nog in redelijke staat is, dat ze toen al zover waren met tijdrekening en kennis over zon, maan en planeten en dat het er zo verrot heet is en er niet heel makkelijk een fles water te koop is...

Vanuit Chichen Itza gingen we door naar Cancun. Wow, apart hoor, die postmoderne hotelarchitectuur! Na een rondrit door de stad (de bus wilde niet sneller rijden) konden we gelukkig snel naar een iets minder erg oord: PLAYA DEL ASO!!! Of Del Carmen, ook goed. Veel zee, superzon, cocktail bij Captain Tutix, roodverbrand, na een dagje weer wegwezen!

De bus naar Flores (Guatemala) was echt cool. Niet koel overigens want uiteraard geen airco. Bij vertrek stapten we in en verwactten eigenlijk wat meer passagiers dan alleen wij. Nou, die kwamen dus niet, dus hadden we, althans tot aan Belize City, een privébus. Onderweg was er voldoende afleiding, zo mochten we bij de grens naar Belize en later ook naar Guatemala de bus uit en, de erste keer zelfs met de rugzakken, over de grens heenlopen. Waarom is een raadsel want van enige controle was geen sprake. Wel was er sprake van en exit-fee en vervelende geldwisselaars.

En zo zitten we hier op het internet in Santa Elena, vlakbij Flores. We slapen op het eilandje Flores, erg geinig, erg klein en gezellig. Eten en drinken kost hier geen drol, dus wellicht een goede tip om rijk te worden tijdens het reizen???

Later meer, bijvoorbeeld over Tikal, waar we morgen heengaan!

Thursday, July 03, 2003 at 21:58 Host: UD74-135.intelnet.net.gt
18) B&E
We zijn nu in het prachtige Merida aanbeland, na een wat minder levendig Campeche. Heerlijk hier, mooie stad en tophostel! We hebben een mooi kamertje met een bed onder de, helaas kapotte, klamboe. Vooral Barbara is hiervan de pineut, aangezien de muggen een nogal eenzijdige liefde voor haar vertonen.

We hebben vandaag al een rondje stad gedaan en dus de parques en iglesias gezien. Ook MACAY, het museum voor de hedendaagse kunst, hebben we bezocht en dit was behoorlijk interessant. We zitten op dit moment even af te koelen in de airco-bibliotheek, alwaar we (hehe gratis) even snel wat op de site kunnen zetten!

Voor de komende dagen leuke plannen. Zo is Barbara van plan om de leeftijd 28 morgen te bereiken! Later meer hierover!

O ja, alle gastenboekschrijvers: een tussentijds bedankje voor jullie! Erg leuk om hier alles te volgen!

Groet,
Barbara en Edwin

Saturday, June 28, 2003 at 23:14 Host: customer-148-223-200-1.uninet.net.mx
17) B&E
Ook San Cristobal de las Casas ligt weer achter ons... Nog nooit zo een afwisselend weer gezien als daar, dus we hebben ons getraind om zon aan te zien komen en er zo veel als mogelijk van te genieten, hetgeen bijzonder aardig is gelukt!

San Cristobal is een leuk stadje, veel leven op straat en veel leuke restaurantjes etc. Tevens een goede plek om eens te relaxen, dus ook gewoon lekker op het dakterras gezeten om een boekje te lezen. sAvonds lekker gegeten, in een bar met livemuziek (ja vaders, zoonlief zat weer aan de Jazz!!!) Ofwel, een lekkere tijd daar!

Ook nog de Cañon del Sumidero bezocht, echt top. Hopelijk zijn de fotoos net zo mooi als wat wij zagen daar! Ook bezocht: dorpjes om San C. heen, erg interessant, die indianen.

Nu in Campeche, morgen weer door richting ander moois. We laten snel weer weten hoe het was!

O ja, we hebben geen enkel idee waarom Maxima op de kachel zat???


Friday, June 27, 2003 at 01:55 Host: dup-200-64-63-177.prodigy.net.mx
16) B&E
Oaxaca is top! Het weer is hier bijzonder raar, regen en zon wisselen elkaar af, dus wij schuilen voor de regen en smeren ons bijna tegelijk in tegen ´t verbranden.
Veel te zien hier en erg gezellig in het stadje hier. Gisteren bij zapotekenruines geweest, mooi volkje, die wisten een jaartje of tweeduizend geleden al dingen op medisch, wiskundig en divers ander gebied die wij nu als moderne kennis beschouwen!

Een ander highlight van gisteren was het eten van sprinkhanen. Barbara kon het idee niet zo waarderen en heeft dus niet geproefd, ik heb eerst kleintjes en ook een grote geproefd. Inderdaad Martin, is behoorlijk lekker en blijkbaar erg voedzaam!

Hee Essie, hoe zit het eigenlijk, mag een vegetarier wel sprinkhanen eten?

Gisteren met de Ozzies en Duitsers die we hebben ontmoet in Mexico City gezellig een hapje gegeten en daarna nog wat gedronken. Uiteindelijk werden Warren (= ozzie) en ik rond een uur of één de cantina uitgezwaaid.

Vandaag nog een dagje hier rondlopen en dingen zien, het volgende bericht komt uit San Cristobal de las Casas, tot dan!

Saturday, June 21, 2003 at 21:40 Host: dsl-200-67-67-250.prodigy.net.mx
15) E&B
We hebben mexico City erop zitten. De stad op zich was niet echt bijzonder. Voornamelijk erg groot (ongeveer 20 miljoen inwoners!!), druk, smog, wel ontelbare kever-taxi´s en terwijl ik dit schrijf komen er weer enkele voorbij rijden! Gisteren een uitstapje gemaakt naar de zon-en de maantempel. Erg mooi! Beide beklommen om ons alvast voor te bereiden op de Inca-trail! Gelukkig niet al te zonnig, anders was het een zware dobber geweest. Wel verbrand.
We zitten nu in Oaxaca, erg leuke stad ongeveer even groot als Utrecht!
Hier valt wel te wennen, denk ik... Zo even een lekker drankje op terras... We genieten!

Friday, June 20, 2003 at 01:11 Host: dsl-200-67-185-79.prodigy.net.mx
14) B&E
Even een kort berichtje, voornamelijk om te melden dat we aangekomen zijn en dat het hier maar heel kort mooi weer geweest is tot nu toe.

Vandaag door Mexico City gestruind, tacootje op straat gegeten en wat interactie gevoerd met een Mexicaan. De stad is niet echt speciaal. Morgen gaan we naar de zon- en maan pyramide, daar verwachten we wel wat specialers te zien!

Zo lekker aan de tortilla, tot later!

Wednesday, June 18, 2003 at 01:02 Host: dsl-200-78-50-176.prodigy.net.mx
12) B&E
Ons laatste berichtje vanuit Nederland! Over 2 dagen stappen we in het vliegtuig: "we gaan beginnen!!"
Het is top te merken dat iedereen zo vol belangstelling is. Bedankt voor alle telefoontjes, kaartjes en de gezelligheid op de vrijmibo gisteren.

Tot snel hier op de website!

Saturday, June 14, 2003 at 15:19 Host: ipc3798ae7.dial.hetnet.nl
11) B&E
Vijf maanden op reis betekent ook vijf maanden onze vrienden missen. We zullen zeker aan jullie denken hoor! We zullen zeker de surprise party van gisteravond niet vergeten, was voor ons en hopelijk ook voor jullie zelf een topavond!

Iedereen die erbij was dus heel erg bedankt, en meer dan dubbele dank voor de organiserenden!

Groet,
Barbara en Edwin

Sunday, June 08, 2003 at 13:40 Host: ipc379d54c.dial.hetnet.nl
10) B&E
Spannende tijden! Over minder dan drie weken zitten we in het vliegtuig naar Mexico. Dat is het startpunt om een, ons onbekend, deel van de wereld te ontdekken.

Jullie mogen best een beetje jaloers zijn. Daarom is het leuk om af en toe deze pagina te bezoeken, hier zullen we van tijd tot tijd onze belevenissen melden!

Laat ons ook gerust weten hoe het in het koude Nederland gaat, via het gastenboek! Berichten over nieuwe koters, trouwpartijen en nieuwe banen zullen we met plezier tot ons nemen!

Tot vrijdag 13 juni in De Poort of tot snel in het gastenboek!

Barbara & Edwin

Thursday, May 29, 2003 at 13:49 Host: ipc379d52d.dial.hetnet.nl